Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΕΡΜΗΣ ο άγονος



Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης του γαλαξία μας στον Ήλιο, και γι’ αυτό δεν είναι ορατός από την Γη εκτός ίσως κατά το λυκόφως. Είναι πολύ μικρός – σχεδόν στο μέγεθος της Σελήνης – και η επιφάνεια του είναι βραχώδη και γεμάτη κρατήρες. Οι κρατήρες αυτοί δημιουργήθηκαν από την πτώση μετεωριτών (κομμάτια πετρωμάτων και σιδήρου). Λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει ατμόσφαιρα – περίβλημα αερίων, δηλαδή – ο πλανήτης δεν προστατεύεται. Αντ’ αυτού περιβάλλεται από μια λεπτή εξώσφαιρα που αποτελείται από άτομα που προέρχονται από τον ηλιακό αέρα και τους μετεωρίτες. Εξαιτίας της υπερβολικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια, τα άτομα γρήγορα δραπετεύουν στο διάστημα. Η θερμοκρασία του είτε ανεβαίνει είτε πέφτει υπερβολικά. Η πλευρά που είναι στραμμένη προς τον Ήλιο φτάνει έως τους 400ο C, ενώ στην σκοτεινή πλευρά η θερμοκρασία πέφτει στους -200ο C. Μάλιστα, η επιφάνεια του θα παραμείνει αμετάλλακτη για εκατομμύρια χρόνια ακόμη καθώς δεν υπάρχει άνεμος ή βροχή για να την αλλοιώσει.
Ο Ερμής αντιστέκεται στην βαρύτητα του Ήλιου χάρη στην μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινείται γύρω του. Μάλιστα, ταξιδεύει με 48 χιλιόμετρα/sec και είναι ο γρηγορότερος από τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον εαυτό του κάθε 59 γήινες ημέρες. Η βαρύτητα του Ερμή , είναι πολύ μικρή. Εκπληκτικό είναι ότι ένας άνθρωπος εκεί θα ήταν τρεις φορές ελαφρύτερος από ότι στην Γη.
Ο Ερμής δεν διαθέτει κανέναν δορυφόρο. Αντανακλά το 6% περίπου του ηλιακού φωτός που λαμβάνει. 

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΣ vs ΚΡΟΝΟΣ



Συνοδικός Κύκλος Δία-Κρόνου 2000 & ο ρόλος Ουρανού και Πλούτωνα


Για πολλούς αιώνες, ο Δίας και ο Κρόνος ήταν οι μόνοι γνωστοί εξωκρόνιοι πλανήτες και η κίνηση τους ήταν ιδιάζουσας σημασίας για τους αστρολόγους, οι οποίοι τους αποκαλούσαν «οι Μεγάλοι Χρονοκράτορες». Οι έννοιες που συμβολίζουν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, όμως, η εξισορροπημένη συνύπαρξη τους είναι απαραίτητη στην πορεία ζωής κάθε ατόμου. 

Ο Δίας είναι αισιόδοξος, επεκτατικός, χαλαρός, αδέσμευτος και λατρεύει το χιούμορ. Ο Κρόνος είναι εγκρατής, πειθαρχημένος, συντηρητικός και κινείται εντός ορίων. Η αμαρτία του Δία είναι η απληστία, ενώ του Κρόνου είναι η φιλαργυρία. Ο Δίας είναι η ανώτερη νόηση, ο Κρόνος είναι η ανώτερη εξουσία.

Κάθε 20 –περίπου- χρόνια, ο Δίας και ο Κρόνος ενώνουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας κατά την συνάντηση τους την «Μεγάλη ή Βασιλική Σύνοδο». Η σύνοδος μπορεί να επαναληφθεί την ίδια περίοδο, κατά την ανάδρομη πορεία του ενός ή και των δύο πλανητών.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τα πρώτα χειρόγραφα του Κουμραν



ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΡΑΝ

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, λέγεται πως τα πρώτα χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν το 1947 από έναν νεαρό βοσκό της φυλής Τααμιρέχ, ονόματι Μοχάμεντ Αντ-Ντχιμπ, όταν μια γίδα από το κοπάδι του απομακρύνθηκε και άρχισε να σκαρφαλώνει σε μια πλαγιά στα ΒΔ της Νεκράς Θάλασσας. Στην προσπάθεια του να την επαναφέρει, σκαρφάλωσε κι ο ίδιος στην πλαγιά όμως, ενώ την άκουγε να βελάζει δεν την έβλεπε πουθενά. Προχωρώντας στο «νεκρό» τοπίο έφτασε στα απομεινάρια του Κιρμπέτ (ερείπια) Κουμράν (στην τοπική διάλεκτο Βάντι, δηλαδή χείμαρρος).
Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη με σπηλιές – πράγμα γνωστό στους ντόπιους Βεδουίνους – όμως μια από αυτές του τράβηξε την προσοχή, καθώς η είσοδος της ήταν χτισμένη με πέτρες. Η νεανική περιέργεια τον ώθησε να την εξερευνήσει ώσπου τελικά όταν διείσδυσε στο εσωτερικό της βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από πήλινα δοχεία σκεπασμένα με καπάκια.
Μπορεί αυτός ο βοσκός να έχασε μια κατσίκα, ανακάλυψε όμως κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα. Είναι ίσως η σπουδαιότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Κι έτσι, λίγες μέρες μετά ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στο σημείο εκείνο…