Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΜΙΛΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

Milton Friedman - όταν ο άνθρωπος γεννά ιδέες και οι ιδέες δεινά....

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1912 στην Νέα Υόρκη και ήταν Ούγγαρο-Εβραίος γιος μεταναστών. Υπήρξε ο ιδρυτής της «Σχολής του Σικάγο» που στην ουσία ήταν το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο τη δεκαετία του 1950. Η ραχοκοκαλιά των όσων δίδασκε ήταν ο ακραίος οικονομικός φιλελευθερισμός. Οι συγκεκριμένες σπουδές δεν παρείχαν Γνώσεις αλλά γεννούσαν μια Ιδέα. Οι σπουδαστές της εποχής αποτέλεσαν ένα φυτώριο ακραίων καπιταλιστών και πολέμιων της κρατιστικής και κοινωνικής πολιτικής. Έγιναν η γέφυρα των σημερινών golden boys και κάθε λογής «κουστουμαρισμένων εγκληματιών».

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πανσέληνος 22 Ιουλίου '13

 Ξεκινάνε τα γενέθλια για τους φίλους μας τους Λέοντες, αφού σήμερα ο Ήλιος θα κάνει την είσοδο του στο ζώδιο αυτό. Η αρχή γίνεται με μια πανσέληνο στην μηδενική μοίρα και φυσικά επηρεάζει τον σταθερό σταυρό (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι) των πρώτων-πρώτων ημερών και όσους έχουν πλανήτες κοντά σε αυτές τις μοίρες.
Στον χάρτη της πανσελήνου βλέπουμε οτι το δίπολο Σελήνης-Ήλιου βρίσκεται σε σχηματισμό τετραγώνου με τον Κρόνο στην 5η μοίρα του Σκορπιού.

Σε ψυχολογικό επίπεδο νοιώθουμε οτι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς θα τα θέλαμε, δημιουργώντας μια πρόσκαιρη απογοήτευση και μια απροσδιόριστη ανησυχία. θέλουμε να χαρούμε αλλά οι υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν. Το αποκορύφωμα είναι στις 28 Ιουλίου, όταν ο Ήλιος θα σχηματίσει τετράγωνο ακριβείας με τον Κρόνο, από διέλευση. Ακόμα πιο σημαντικό δε, είναι οτι ο Ήλιος στο Λιοντάρι αγαπά την διασκέδαση, την χαρά της δημιουργίας, την εξωστρέφεια και απεχθένεται την μιζέρια και τον αυτοπεριορισμό. Πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τον Κρόνο και μάλιστα στο ζώδιο του Πλούτωνα (αυτήν την μαυρίλα ο Λέοντας δεν την αντέχει).
 Συγχρόνως, η Αφροδίτη αλλάζει και αυτή ζώδιο και μπαίνει στην Παρθένο, μια θέση που δεν διασκεδάζει τον έρωτα έτσι όπως της αρμόζει, αλλά προτιμά να συνυπολογίζει τα οφέλη. Η ανασφάλεια και η πρακτικότητα εμποδίζει την απελευθέρωση της χαράς. Σύντομα  όμως, και συγκεκριμένα στο διάστημα 26 με 28 Ιουλίου, η Αφροδίτη θα βρεθεί απέναντι από τον Ποσειδώνα και σε ταυτόχρονα εξάγωνα με τον Κρόνο και τον Δία. Νερό και Γη. Πιθανόν, η δίψα της Αφροδίτης να ικανοποιήσει τις γήινες αισθήσεις της και, να βρει ανταπόκριση στην πρακτική εφαρμογή των ιδεατών της αναγκών.

Ο Ερμής, μόλις έχει γυρίσει ορθόδρομος και σε αυτή την φάση, το επικοινωνιακό κομμάτι δεν προχωρά ακόμα όπως πρέπει. Αν προσθέσουμε και την ακριβή σύνοδο Άρη-Δία στον Καρκίνο, η ενέργεια είναι έντονη αλλά πιο εσωστρεφής. Με λίγα λόγια, "θέλουμε" αλλά...κάτι δεν μας αφήνει.

Σε γενικές γραμμές χρειάζεται ανασυγκρότηση, πειθαρχία, υπομονή και... που θα πάει; όλα θα γίνουν...!!!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κυρά Μέρκελ...να σε χαιρόμαστε!!!

Εθνική εορτή η σημερινή για την "ψωροκώσταινα" αφού σαν σήμερα γεννήθηκε η "σωτήρας" μας Άγκελα Δωροθέα (δώρο Θεού, δηλαδή ) Μέρκελ. Παρεξηγημένη η χριστιανή αφού, και το όνομα της παραπέμπει σε άγγελο και ως καρκινάκι είναι ευαισθητούλι το καημένο...
Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, η ταπεινή κόρη του λουθηρανού πάστορα κατέκτησε την καγκελαρία αφού πρώτα έσκαψε το λάκκο (έτσι λένε, εγώ δεν ξέρω...) του μέντορα της Χέλμουτ Κολ και κατά ένα τρόπο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Δεν φταίει όμως το κορίτσι μας. Φταίει ο Άρης στον πρώτο της οίκο, κι έτσι αυτό που θέλει να κάνει θα το κάνει χωρίς να υπολογίζει τις παράπλευρες απώλειες. Η αρμονική όψη του Πλούτωνα από τον 8ο την βοηθά να είναι αποτελεσματική σε υπόγειες διεργασίες και χρηματικές συναλλαγές εκμεταλλευόμενη πάντα τα χρήματα άλλων.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

PABLO NERUDA



«Αν άγγιζες μονάχα την καρδιά μου, αν ακουμπούσες το στόμα σου πάνω στην καρδιά μου, το λεπτοκαμωμένο στόμα σου, τα δόντια σου, αν ακουμπούσες τη γλώσσα σου σαν ένα βέλος πορφυρό εκεί που η σκονισμένη καρδιά μου χτυπάει, αν φύσαγες μες στην καρδιά μου, κοντά στη θάλασσα, θρηνώντας, θ' αντιλαλούσε μ' ένα θόρυβο σκοτεινό, μ' έναν ήχο από τροχούς υπνωμένου τρένου, ωσάν νερό τρεμουλιαστό, ωσάν φθινόπωρο σε φύλλα...».



Ο Πάμπλο Νερούδα, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904, στην Parral της Χιλής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto. Η μητέρα του πέθανε σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση του. Μετακόμισαν στο Τεμουκο όταν ο πατέρας του – σιδηροδρόμος στο επάγγελμα – ξαναπαντρεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα. Συμπαραστάτης του στις ποιητικές του δημιουργίες στάθηκε η διευθύντρια του σχολείου θηλέων Gabriela Mistral και μετέπειτα βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σε ηλικία 13 ετών εξέδωσε το πρώτο του ποίημα Entusiasmo y Perseverancia στην εφημερίδα "La Mañana". Καθώς όμως ο πατέρας του δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις επιλογές του γιου του, αποφάσισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Πάμπλο Νερούδα (δανειζόμενος τα ονόματα από τον Τσέχο ποιητή Jan Neruda 1834-1891 και τον Γάλλο Paul Verlain 1844-1896, επίσης ποιητή). Το 1946 άλλαξε το όνομα του και επίσημα πια. 


Το 1921 μετακόμισε στο Santiago για να σπουδάσει Γαλλική φιλολογία. Στο διάστημα των σπουδών του εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές, «Crepusculario»  (1923) και «Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα και Ένα Απελπισμένο Άσμα» (1924). Τα χρήματα που του απέφεραν όμως δεν ήταν σημαντικά και έτσι αποφάσισε να μπει στο Διπλωματικό Σώμα και να υπηρετήσει την Χιλή ως Πρόξενος. Από το 1927 έως το 1935, ταξίδεψε με την ιδιότητα αυτή στην Βιρμανία, την Κεϋλάνη, την Ιάβα, την Σιγκαπούρη, το Μπουένος Άιρες, την Βαρκελώνη και την Μαδρίτη. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου είχε την ευκαιρία να βιώσει από κοντά την άθλια ζωή των ανθρώπων της Ασίας και όχι μόνο. Έχοντας συνάψει στενή φιλία με τον Federico Garcia Lorca, το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου και η δολοφονία του φίλου του, τον οδήγησε στην πολιτικοποίηση του με κομμουνιστικές κατευθύνσεις.  Αυτές του οι πεποιθήσεις τον κατέστησαν εξόριστο από την Χιλή την περίοδο 1948-1952.  Αργότερα όμως επέστρεψε θριαμβευτικά, όντας πια πλούσιος και διάσημος. 


Το 1971, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και παρότι ήταν πολύ άρρωστος, ταξίδεψε στη Σουηδία για να παρευρεθεί στην απονομή. 


Στάθηκε στο πλευρό του καλού του φίλου Salvador Allende καθ’ όλη την διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα. Η μοίρα όμως στάθηκε σκληρή και, ο Αλιέντε δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες του Πινοσέτ ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, ο Πάμπλο Νερούδα άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τον καρκίνο. 


40 χρόνια μετά τον θάνατο του, και ύστερα από τις καταγγελίες του προσωπικού του βοηθού και οδηγού ότι ο Νερούδα δηλητηριάστηκε από το καθεστώς Πινοσέτ , τον Απρίλιο του 2013 και με δικαστική απόφαση έγινε η εκταφή και επανεξέταση των οστών του ποιητή. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν σημάδια δολοφονικής ενέργειας.

Με την χώρα μας, ο Πάμπλο Νερούδα συνδέθηκε μέσα από την γνωριμία και φιλία του με τον Μίκη Θεοδωράκη. Γνωρίστηκαν στο Παρίσι και τους ένωσαν κοινές ιδέες, πεποιθήσεις και βιώματα. Μάλιστα, όταν τον κάλεσε στην Χιλή το 1971, τον σύστησε και στον Αλιέντε. Όπως διηγείται ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, το 1972, ο Νομπελίστας πλέον - ποιητής ήταν επίσης παρών στην ηχογράφηση του «Canto General» που έγινε στο Παρίσι. Δυστυχώς όμως η προγραμματισμένη συναυλία στη Χιλή δε δόθηκε ποτέ γιατί τους πρόλαβε ο θάνατος του Αλιέντε και του Νερούδα, και το καθεστώς Πινοσέτ. 


Ο Πάμπλο Νερούδα έχει χαρακτηριστεί (και όχι άδικα), ως ο σημαντικότερος Χιλιανός ποιητής του 20ου αιώνα. Κλείνοντας, θα αφήσουμε τον ίδιο τον ποιητή να μιλήσει για εκείνον: Έχω για τη ζωή μιαν αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ο,τι δεν αγγίζει βαθιά την ευαισθησία μου δεν με ενδιαφέρει. Όσον αφορά την ποίηση, στην πραγματικότητα καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα. Γι' αυτό συνεχίζω με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Ίσως απ' αυτά τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, αληθινά βαθιές "Ποιητικές Πραμάτειες" που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει, γιατί κανείς δεν τις έγραψε. Η ποίηση διδάσκεται βήμα βήμα ανάμεσα στα πράγματα και στις υπάρξεις, χωρίς να τα χωρίσουμε, αλλά ενώνοντάς τα με την ανιδιοτελή απλωσιά της αγάπης.    

Σημαντικά έργα 

  • «Crepusculario»
  • «Veinte poemas de amor y una canciσn desesperada»
  • «Residencia en la tierra»
  • «Tercera residencia»
  • «Canto general»
  • «Los versos del capitαn»
  • «Odas elementales»
  • «Extravagario»
  • «Memorial de Isla Negra» και
  • «Confieso que he vivido»