Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

14 Ιουλίου 2015 - Ημέρα του Πλούτωνα

14:49 ώρα Ελλάδας
11:49 U.T.



Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2006, όταν το ερευνητικό διαστημόπλοιο New Horizons ξεκίνησε το επικό του ταξίδι ως την άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Σκοπός του ήταν να φτάσει στον Πλούτωνα και να μελετήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, το περιβάλλον του από κοντά.




Το διαστημικό αεροσκάφος βρίσκονταν σε ύπνωση ενώ κατά τακτά διαστήματα γίνονταν διορθωτικές μανούβρες ώστε να μην αποκλίνει της πορείας του. Τον Φεβρουάριο του 2007, χρησιμοποιήθηκαν  οι δυνάμεις βαρύτητας του Δία για να δοθεί ώθηση στο ταξίδι του New Horizons. Στις 18 Φεβρουαρίου ’15, ήταν η 85η επέτειος από την ανακάλυψη του από τον αστρονόμο Κλάιντ Τόμπω (Clyde Tombaugh). Στις 6 Δεκεμβρίου 2014, το αεροσκάφος βγήκε από την ύπνωση και πλέον η καθοδήγηση ήταν οπτική. Πλήθος φωτογραφιών άρχισαν να φτάνουν στην Γη καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την πλησιέστερη προσέγγιση του Πλούτωνα είχε μπει σε λειτουργία.


Ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε σε πλανήτης «νάνος» στις 24 Αυγούστου 2006, γεγονός που ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών με σύνθημα «το μέγεθος δεν μετράει». Αιτία η ιδιόρρυθμη τροχιά του, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από άλλα σώματα, και στην περίπτωση του περιστρέφεται μαζί με τον δορυφόρο του Χάροντα (ο οποίος έχει το μισό περίπου μέγεθος από τον Πλούτωνα), αποτελώντας έτσι ένα διπλό σύστημα. Τέσσερις ακόμη δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω του, η Νύχτα (μητέρα του Πλούτωνα), η Ύδρα (το εννιακέφαλο τέρας - φύλακας του Κάτω Κόσμου), ο Κέρβερος (ο σκύλος με τα τρία κεφάλια που φύλαγε τις Πύλες του Άδη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα) και η Στύγα (Στυξ=σκοτεινή, ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα).


Ο Πλούτωνας είναι τόσο μακριά, ώστε οι μακρές ημέρες του
φωτίζονται μόνο με λυκόφως, όπως δείχνει αυτή η
καλλιτεχνική αναπαράσταση με υπολογιστή. Ακόμα
και τώρα, που βρίσκεται σχετικά πιο κοντά, ο Ήλιος
φαίνεται 1.000 φορές πιο αμυδρός από όσο στη Γη.
Στην ίδια αναπαράσταση, διακρίνεται η «σαν παγωμένη ομίχλη»
ατμόσφαιρά του, όγκοι παγωμένου μεθανίου στην επιφάνειά του,
καθώς και ο Χάροντας.
Ο Πλούτωνας βρίσκεται στην ζώνη του Κάιπερ, στην περιοχή δηλαδή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος που αποτελείται από μια δεύτερη περιοχή αστεροειδών. Λόγω της τεράστιας απόστασης από τον  Ήλιο, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή (δέχεται έως και 1.600 φορές μικρότερη ποσότητα θερμότητας και φωτός από ότι δέχεται η Γη) και ουσιαστικά η επιφάνεια καλύπτεται κατά κύριο λόγο από πάγο (στην συγκεκριμένη περίπτωση άζωτο και ίχνη μεθανίου). Ο Πλούτωνας ολοκληρώνει την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο σε 248,09 γήινα έτη (90.613,305 ημέρες). Παρουσιάζει τροχιακό συντονισμό με τον Ποσειδώνα, σε αναλογία 2:3 (δηλαδή για κάθε 2 περιφορές του Πλούτωνα, ο Ποσειδώνας περιφέρεται 3 φορές). Το 2008, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, εισήγαγε τον όρο «Πλουτωνοειδής» για να περιγράψει τον Πλούτωνα και όλα τα υπόλοιπα σφαιρικά ουράνια σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα (μεταποσειδώνια αντικείμενα) και είναι πολύ μικρά για να χαρακτηριστούν πλανήτες, αλλά αρκετά μεγάλα ώστε η βαρύτητα να τους έχει δώσει σφαιρικό σχήμα.

Από αστρολογικής πλευράς, η ολοκλήρωση της αποστολής συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει πολυαστρία στο ζώδιο του Καρκίνου (το ζώδιο στο οποίο βρίσκονταν ο Πλούτωνας όταν ανακαλύφθηκε), με τον Πλούτωνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και λίγο πριν την Νέα Σελήνη στις 16/07. Διαβάστε  περισσότερα…


Ο Κλάιντ Τόμπω (γεν. 4 Φεβρουαρίου 1906) υπήρξε ένας πολύ σημαντικός αμερικανός αστρονόμος, ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του ανακάλυψε περί τους 800 αστεροειδείς και θεωρείται ο πατέρας του Πλούτωνα. Ακόμη πιστώνεται με την ανακάλυψη του περιοδικού κομήτη 274P/Tombaugh-Tenagra καθώς και μεταβλητών αστέρων, αστρικών σμηνών, Σμήνη γαλαξιών, και ενός υπερσμήνου γαλαξιών. Προς τιμή του Κλάιντ Τόμπω έχει ονομασθεί ο αστεροειδής 1604 Τόμπω. Του έχουν απονεμηθεί τα Μετάλλια Jackson-Gwilt (1931) και Rittenhouse (1990). Απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου 1997 στο Λας Κρούσες, Νέο Μεξικό ενώ 9 περίπου χρόνια μετά, οι στάχτες του τοποθετήθηκαν στο διαστημικό αεροσκάφος New Horizons ως φόρος τιμής της ανακάλυψης του. Έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τόμπω θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον πλανήτη που τον έκανε διάσημο.  


Ιστορική στιγμή η 14η Ιουλίου… Μια στιγμή που ο θεός του κάτω κόσμου, του σκότους, της μεταμόρφωσης, ο έχων εξουσία επί των ψυχών, που πάντα έκρυβε καλά τα μυστικά του, θα μας αποκαλυφθεί και θα τον γνωρίσουμε… Τα πάντα πια αλλάζουν… Και μια νέα μέρα ξημερώνει για την ανθρωπότητα...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου