Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΟΝΟΣ στον ΤΟΞΟΤΗ



23-12-2014 έως 20-12-2017*
*με εξαίρεση την περίοδο 15-06-15 έως 18-09-15 οπότε και επιστρέφει στον Σκορπιό

Καθώς ο Κρόνος ετοιμάζεται να κάνει την είσοδο του στον Τοξότη, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τριετούς αλλαγής σκηνικού, η οποία σηματοδοτεί μια κοσμική στροφή, σε παγκόσμιο αλλά και προσωπικό επίπεδο – ανάλογα με τα σημεία που αγγίζει στον γενέθλιο χάρτη μας.
Προτού προχωρήσουμε στην ερμηνεία της νέας θέσης, θα ήθελα να ξεκινήσω με τις βασικές έννοιες που πρεσβεύουν ο Κρόνος και ο Τοξότης αντίστοιχα. 

Για τους Έλληνες της αρχαιότητας, ο τυραννικός βασιλιάς των θεών Κρόνος – «Χρόνος», αφού εκθρόνισε τον πατέρα του Ουρανό, έτρωγε τα παιδιά του φοβούμενος ότι θα καταστραφεί από αυτά, όπως έκανε κι ο ίδιος στον πατέρα του. Εικονίζεται ως ένας ηλικιωμένος άντρας, όντας ο παλαιότερος βασιλιάς των θεών. 


Οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν με φόβο τις διελεύσεις του Κρόνου, γνωρίζοντας ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η ζωή τους δεν θα είναι ένα διασκεδαστικό πάρτι. Παρακολουθεί τις κινήσεις μας και αξιολογεί τις αποφάσεις μας. Ως γνωστόν, του έχουν χρεωθεί ο πόνος, ο περιορισμός, η πειθαρχία. Κι αυτό τον κάνει να μοιάζει σαν τον κακό και δύστροπο του ζωδιακού. Όμως, η ουσιαστική σημασία του είναι η διαδικασία της ωρίμανσης της ψυχής μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Και πάνω από όλα, η συνειδητή αποδοχή, η αναγνώριση της αιτίας και η εκτίμηση της αξίας του πόνου. 

Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε εκπαιδευτεί από την κοινωνία να υπακούμε τους νόμους της. Όμως, η σύγκρουση των πραγματικών ψυχικών μας αναγκών με τις εξωγενείς απαιτήσεις, εμποδίζει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση μας. Ο φόβος που εγείρει ο Κρόνος, είναι ο φόβος και η άρνηση να κοιτάξουμε κατάματα τις παγιωμένες αντιλήψεις που κουβαλάμε, τις ανασφάλειες που κρύβονται μέσα μας και όλα αυτά που μας κρατούν αιχμάλωτους. Είναι τόσο μα τόσο βολικό και εύκολο να κατηγορούμε εσαεί τους άλλους για την κατάσταση μας (γονείς, οικογένεια, κοινωνία κτλ) και τόσο μα τόσο δύσκολο να εντοπίσουμε τα λάθη στον εαυτό μας. Υπό αυτήν την έννοια, ο Κρόνος συμβολίζει τους περιορισμούς στους οποίους αυθυποβαλλόμαστε. 

 
Ο Κρόνος σχετίζεται με το γράμμα του νόμου και την αυστηρή επιβολή του. Τον αποκαλούν «Άρχοντα του Κάρμα» ως ρυθμιστή της μοίρας και τιμωρό της αβουλίας. Κάρμα όμως δεν σημαίνει απλά μοίρα. Σημαίνει δράση-αντίδραση, και κατά συνέπεια ανάληψη της ευθύνης και δράση απέναντι σε όσα μας συμβαίνουν. Απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση, και σκληρή δουλειά. Και τότε μας επιβραβεύει με την μακροβιότητα και σταθερότητα των επιτευγμάτων μας. Γιατί στην τελική, έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην «Χρυσή Εποχή» που κυβέρνησε ο Κρόνος, το πέρασμα στην εσωτερική ηρεμία και Σοφία.

Ο Τοξότης είναι το απόλυτο ζώδιο της ελευθερίας του πνεύματος, της αισιοδοξίας, της φιλοσοφίας, της ανεξαρτησίας. Είναι πύρινος και μεταβλητός, είναι η φωτιά της νοητικής μας ανάγκης να ξεφύγουμε από τις τετριμμένες αντιλήψεις και να ανοίξουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Κυβερνά τους νόμους, το δικαστικό σύστημα, την ανώτερη εκπαίδευση και κατ’ επέκταση τα πανεπιστήμια,  την θρησκεία, τα ταξίδια. Ο Τοξότης δεν ακούει απλά, θέλει να καταλάβει το νόημα και την ουσία. Είναι αυτός που κάνει την μετάβαση της γνώσης από το ασυνείδητο στο συνειδητό. Είναι η διεργασία της ανάλυσης των πληροφοριών όχι για προσωπικό όφελος αλλά για το καλό της ανθρωπότητας. Στην άλλη όψη του νομίσματος όμως, δίνει επιπολαιότητα, έλλειψη οργάνωσης και αναβλητικότητα, τον αντιδραστικό τύπο του «παντογνώστη». 

Ο Τοξότης κυβερνάται από τον Δία, τον τελευταίο Βασιλιά των Θεών. Όντας ο μεγαλύτερος πλανήτης, είναι ο προστάτης του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι ο πρώτος πλανήτης που δημιουργήθηκε, ενορχηστρώνοντας το υπόλοιπο πλανητικό σύνολο. Φέρνει αφθονία και επέκταση.  Ότι αγγίζει το υπερ-μεγεθύνει: από τα προτερήματα μέχρι τα ελαττώματα. Ο Τοξότης συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα. Μισός άνθρωπος, μισός άλογο, διέφερε από τους υπόλοιπους του είδους του, όντας μέγας Διδάσκαλος. Ως συγκυβερνήτης του Τοξότη, αντιπροσωπεύει το στάδιο που αντιλαμβάνεται και τις τρεις πτυχές του εαυτού του: την ζωώδη φύση – που μας κινεί από κάτω, την ανθρώπινη φύση και την θεϊκή φύση. Το τόξο του στοχεύει πάντα ψηλά, στην Ουράνια θειότητα.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο Κρόνος κάνει την είσοδο του στο παλάτι του Δία. Φιλοξενούμενος στο θερμό περιβάλλον του Τοξότη, ο Κρόνος θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να δώσει μορφή και δομή, με τον γνώριμα αυταρχικό και στερητικό του τρόπο. 

Στην θετική του έκφραση, έρχεται για να δοκιμάσει την έννοια της κατανόησης. Δεν αρκεί να μαζεύουμε πληροφορίες, πρέπει να τις κατανοούμε και να τις περνάμε από διεργασία. Χρειάζεται να κρατάμε αυτές που έχουν ουσία, αυτές που μπορούν να μας ανυψώσουν ως οντότητες. Φέρνει την ανάγκη της επέκτασης, το μεγαλείο της διανοητικής μας κατάστασης. Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην εφαρμογή της λογικής και την εμπιστοσύνη της διαίσθησης. Το είδος μας, οφείλει να ξεπερνά την ζωώδη του φύση. Αν λειτουργούμε ρομποτικά,  αν ακολουθούμε το κοπάδι αγνοώντας που πηγαίνουμε,  δεν διαφέρουμε σε τίποτα από μια αγέλη που αφήνει την τύχη του στα χέρια του αρχηγού. 

Ο Κρόνος στον Τοξότη, θα φέρει στην ανθρωπότητα την δοκιμασία της πίστης. Οτιδήποτε πιστεύαμε μέχρι τώρα θα μπει στο μικροσκόπιο, αποσκοπώντας σε μια εκ νέου ανάλυση του κώδικα ηθικής, θρησκευτικής και φιλοσοφικής μας Αρχής. Προς αναζήτηση της αλήθειας, είναι βέβαιο ότι θα δούμε αρκετές φορές τον εαυτό μας να αμφισβητεί τις θέσεις του, και άλλες τόσες να αναθεωρεί απόψεις και πιστεύω. 

Πίσω από την ανάγκη μας όμως να φτάσουμε στον πυρήνα, ελλοχεύει ο κίνδυνος του δογματισμού και της απολυτότητας. Στοχεύοντας με το τόξο του Τοξότη προς τον Θεό, αν μη τι άλλο- μπορούμε εύκολα να παραπλανηθούμε ότι γίναμε Θεοί. Χάνοντας την αίσθηση του αρχικού σκοπού, η παγίδα της εμμονικής μας προσήλωσης σε λάθος σκέψεις και συμπεράσματα, μας απομακρύνει από την Σοφία της ζωής. Η έλλειψη επαφής με το κέντρο της ψυχής μας, εκμηδενίζει τις πιθανότητες να βρούμε την αυτοπεποίθηση μας. Και τότε στρεφόμαστε σε αυτούς που υπόσχονται ότι θα μας δείξουν τον δρόμο προς την φώτιση. Την περίοδο που ο Κρόνος θα κινείται στον Τοξότη, θα υπάρξει διάνθιση κινημάτων και πολιτικών, θρησκευτικών και πολιτικών «ηγετών» που θα θελήσουν να προσηλυτίσουν αυτούς που έχουν χάσει τον δρόμο τους, αυτούς που έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε ένα όραμα, αυτούς που χάνονται στην αβεβαιότητα. Η πρόκληση της δοκιμασίας είναι, να υπάρχει πρακτικότητα και εφαρμογή στις πεποιθήσεις μας. Μπορούμε να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας, αρκεί η ιδέες μας να είναι συγκεκριμένες, δομημένες και ρεαλιστικές.

Ο Κρόνος στον Τοξότη θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στους νόμους και το σύνταγμα, την εκκλησία. Θα υπάρξει αύξηση φανατισμού σε ομάδες που ανήκουν σε συγκεκριμένα δόγματα (για παράδειγμα χριστιανούς, ισλαμιστές κτλ), αλλά και πολιτικά οδηγούμενες ομάδες (με ακραία στοιχεία). Σε όλα αυτά συνηγορεί και ο Ποσειδώνας από τους Ιχθύες,  ο οποίος ενώ ουσιαστικά αναζητά την κάθαρση, επιφέρει και την αυταπάτη, τον αποπροσανατολισμό και την διαφυγή από την πραγματικότητα. Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015 και πιο συγκεκριμένα στο τέλος του μήνα, με τον Ήλιο και τον Ερμή να βρίσκονται στον Τοξότη και τον Δία στην Παρθένο, πυροδοτώντας γεγονότα που σχετίζονται με όσα προαναφέραμε. Σε προσωπικό επίπεδο, θα επηρεάσει Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθύες που έχουν γεννηθεί τέλος Ιανουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου και Νοεμβρίου ή που έχουν προσωπικούς πλανήτες στην 7η (+-1) μοίρα των μεταβλητών. 

Ο Κρόνος το 1ο εξάμηνο του 2015 θα κινηθεί έως την 5η μοίρα, επομένως αγγίζει τους γεννημένους τις πρώτες 5 μέρες του ζωδίου τους και όσους έχουν εκεί προσωπικούς πλανήτες. Το 2ο εξάμηνο (μετά τις 18 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινήσει από την 0η και θα φτάσει έως την 11η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου